The 8th

International Symposium on Isotopomers



Organized by the EBSI team (CEISAM, University of Nantes) and the LGGE (OSUG, University of Grenoble-Alpes)









8th International Symposium on Isotopomers Welcome to Nantes!

Conference Symposia

- Molecular processes & Isotopomics
- Planetary Sciences & Geosciences
- Biogeosciences
- Climate Change
- Authentication
- Atmospheric Sciences
- Methodological Developments
- INTRA Workshop

Website: http://isi2016.univ-nantes.fr

Practical information

- Registration: from 1st February 2016
 Early Bird ends July 15th
 Normal ends August 31st
- Abstract submission dead line:

Oral: 15th July 2016

Poster: 31st August 2016

Where

Nantes Events Center 5 rue de Valmy Nantes, France

















ISI 2016 Program Overview – 3-6 October 2016

Monday, 3 October 2016	La Cité (Nantes Conference Center)
08:00 – 09:15	Registration
09:15 - 09:50	Opening: Gérald Remaud, Naohiro Yoshida, Patrick Giraudeau
00.10 00.00	Public Partners:
	Mr André Sobczak, vice-president de Nantes Metropole.
	Mr Frédéric Benhamou, vice-president of the University of Nantes
09:50 - 10:20	Oral session: Authentication (30 min)
	Michèle Lees, Chair and keynote tutorial Speaker
	Tribute to Profs Martin
	Establishing Stable Isotope Analysis as methods of choice for food
	authentication
10:20 – 10:35	Oral session: Authentication (15 min)
	Pierrick Nun
	Position Specific Isotope Analysis to authenticate Active Pharmaceutical Ingredients
10:35 – 10:50	Oral session: Authentication (15 min)
10.00 10.00	Virginie Ladroue
	Discrimination of New Psychoactive Substances. The case of MDMB-CHMICA
	and 3-fluorophenmetrazine (3-FPM).
10:50 – 11:20	Coffee break
11:20 – 11:50	Oral session: Atmospheric sciences 1 (30 min)
	Mark Thiemens, Chair and keynote tutorial Speaker
	An Overview of Recent Chemistry and Photochemistry of Mass Independent Isotope Effects and Future Areas of Research
11:50 – 12:10	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min)
11.50 – 12.10	Christof Janssen
	On anomalous or mass-independent isotope fractionation in recombination
	reactions of oxygen atoms with oxygen containing diatomic molecules
12:10 – 12:30	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min)
	Sourendra K. Bhattacharya
10.00 10.50	Ozone isotopic fractionation by photolysis in the Hartley and Chappuis bands
12:30 – 12:50	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min)
	Thomas Röckmann Isotope effect in the visible light photolysis of O ₃ and implications for the
	isotope effect in the O ₃ formation reaction
12:50 - 14:15	Lunch
14:15 – 16:15	Poster session 1 with coffee
16:15 – 16:35	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min)
	Magdalena E. G. Hofmann
16:35 – 16:55	Effect of photosynthesis on the abundance of ¹⁸ O ¹³ C ¹⁶ O in atmospheric CO ₂
10.33 - 10.33	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min) Lambert Baraut-Guinet
	Unconventionnal mass-independent oxygen isotope effect in ozone by
	microwave discharge plasma
16:55 – 17:15	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min)
	Tammarat Piansawan
	Temperature Dependence of Carbon Kinetic Isotope Effect for the Oxidation
47.45 47.05	Reaction Of Ethane by OH Radicals: Experimental and Theoretical Studies
17:15 – 17:35	Oral session: Atmospheric sciences 1 (20 min) Martin F. Miller
	Controls on oxygen triple-isotope distributions in Antarctic precipitation and
	ice cores
17:35 – 18:00	Information + discussion
18:00 – 20:00	Icebreaker reception

Tuesday, 4 October 2016	La Cité (Nantes Conference Center)
09:00 - 9:30	Oral session: Atmospheric sciences 2 (30 min)
	Becky Alexander, Chair and keynote tutorial Speaker
	The application of isotope measurements in the atmospheric sciences:
	Tracing chemistry and transport in the Earth's atmosphere
09:30 - 09:50	Oral session: Atmospheric sciences 2 (20 min)
	Sakae Toyoda Vertical distributions of № isotopocules in the equatorial stratosphere
09:50 - 10:10	Oral session: Atmospheric sciences 2 (20 min)
00.00 10.10	Mao-Chang Liang
	Observations on isotopic ratios of atmospheric N₂O from western Pacific
	stations in northern Taiwan
10:10 – 10:30	Oral session: Atmospheric sciences 2 (20 min)
	Erwann Le Gendre
	Oxygen and sulfur mass independent signatures in sulfate aerosols from Mexico City
10:30 – 11:00	Coffee break
11:00 – 11:20	Oral session: Atmospheric sciences 2 (20 min)
	David Au Yang
	Multiple sulfur isotopes on sulfate aerosols in a free-anthropogenic air station
11:20 – 11:40	Oral session: Atmospheric sciences 2 (20 min)
	Matthew S. Johnson
	Chemical and isotopic composition of secondary organic aerosol generated by alpha pinene ozonolysis
11:40 – 12:10	Oral session: Molecular processes and isotopomics (30 min)
	Roland A. Werner, Chair and keynote tutorial Speaker
	Exploring links between measurable in-vitro isotope effects to observable in-
10.10.10.00	vivo isotope fractionation in reaction networks
12:10 – 12:30	Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
	Alexander Braun Isotopomics in Saliva - Towards Non-Invasive Diabetes Diagnosis
12:30 – 12:50	Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
12.00	Katarzyna M. Romek
	Isotope fractionation by methionine synthase – a major cause of depletion of
10.50 11.15	13C in O-methyl and N-methyl groups
12:50 – 14:15	Lunch
14:15 – 15:30 15:30 – 15:50	Poster session 2 Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
15.50 - 15.50	John M. Hayes
	Intramolecular Carbon-Isotopic Order in Fatty Acids, a Reexamination of Early
	Results
15:50 – 16:10	Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
	Kawarpal Singh
16:10 – 16:30	Deuterium isotope effect in chemical reactions studied by compact NMR Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
10.10 - 10.30	Illa Tea
	Breast cancer isotopomics: Defining an isotopic signature for breast cancer
	diagnostic
16:30 – 17:00	Coffee break
17:00 – 17:20	Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
	Shinkoh Nanbu
17:20 – 17:40	Nonadiabatic dissociation in UV-photolysis of sulfuric acid Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
17.20 - 17.40	Linhan Shen
	Temperature Dependent Kinetic Isotope Effects of Methane Oxidation by
	O(1D) and OH Radicals
17:40 – 18:00	Oral session: Molecular processes and isotopomics (20 min)
	Kristie A. Boering
	Field and laboratory studies of the nitrogen and oxygen isotopic composition of N₂O: Corona discharge production, biomass burning, and ocean and
	"Arctic hot spot" emissions
•	

18:00 – 18:30	Discussions
Wednesday, 5	La Cité (Nantes Conference Center)
October 2016	,
09:00 - 09:30	Oral session: Methodological developments (30 min)
	John Eiler, Chair and keynote tutorial Speaker
	An emerging capability for mass spectrometric measurements of molecular
	isotopic structures
09:30 - 09:50	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Mathieu Daëron
	Absolute isotopic abundance ratios and the accuracy of Δ47 measurements
09:50 – 10:10	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Yun Liu
	A new mechanism of phosphoric acid digestion reaction and theoretical re- calibration on the carbonate ¹³ C- ¹⁸ O clumped isotope thermometry
10:10 – 10:30	Oral session: Methodological developments (20 min)
10.10 - 10.30	Philippe Lesot
	Determination of the Molecular (D/H) Isotopic Profile by Anisotropic NAD 2D-
	NMR: Exploiting the Analytical Wealth of Oriented Solvents!
10:30 - 11:00	Coffee break
11:00 – 11:20	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Naohiro Yoshida
	Position-specific carbon isotope analysis of acetone by on-line pyrolysis
	IRMS
11:20 – 11:40	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Brian Fry
	An automated PSIA system for measuring δ ¹³ C of carboxyl groups from amino
11:40 – 12:00	acids Oral session: Methodological developments (20 min)
11.40 - 12.00	Pierre Millard
	A ¹⁵ N-NMR based approach for amino acids based ¹³ C-metabolic flux analysis
	of microbial metabolism
12:00 – 12:20	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Ronan Cariou
	Screening halogenated environmental contaminants in biota based on
	isotopic pattern and mass defect provided by High Resolution MS profiling
12:20 – 13:50	Lunch
13:50 – 14:10	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Maud Heuillet
	A Workflow for the Assessment of the quality of Isotopologue Distribution Measurements by Mass Spectrometry
14:10 – 14:30	Oral session: Methodological developments (20 min)
14.10 - 14.30	Huiming Bao
	Redefine the utility of the three-isotope method
14:30 – 14:50	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Tim Stoltmann
	High precision measurements of ¹⁶ O ¹² C ¹⁷ O using a new type of cavity ring
	down spectrometer
14:50 – 15:10	Oral session: Methodological developments (20 min)
	Andreas Hilkert
	Extending the boundaries of isotope ratio MS - Latest technological
45.40 00.00	improvements
15:10 – 20:00	Free afternoon for sightseeing
20:00 – 23:30	Conference dinner

Thursday, 6	La Cité (Nantes Conference Center)
October 2016	Oral accions Climate about 100 min
09:15 – 09:45	Oral session: Climate change (30 min)
	Graham Farquhar, Chair and keynote tutorial Speaker
09:45 – 10:05	Plant water use and carbon gain and the isotopologues of carbon dioxide
09:45 - 10:05	Oral session: Climate change (20 min)
	Aliénor Lavergne Stable isotopes in tree-rings of Patagonian trees are promising proxies for
	reconstructing past temperature variations in the Southern Hemisphere
10:05 – 10:25	Oral session: Climate change (20 min
10.00	Eliza Harris
	Can semi-continuous, in-situ measurements of nitrous oxide isotopic
	composition at a suburban site be used to track emission processes?
10:25 – 10:45	Oral session: Climate change (20 min)
	Joël Savarino
	Probing the terrestrial volcanism over the last 2500 years in ice-cores with the
	sulphur and oxygen isotopes
10:45 – 11:15	Coffee break
11:15 – 11:45	Oral session: Planetary sciences and environment (30 min)
	Kate Freeman, Chair and keynote tutorial Speaker
11:45 – 12:05	Unstable Carbon and Warm Climates of the Past Oral session: Planetary sciences and environment (20 min)
11.45 - 12:05	Oral session: Planetary sciences and environment (20 min) Doug Rumble
	Measuring Clumped Isotopes with a HighResolution Mass Spectrometer
12:05 – 12:25	Oral session: Planetary sciences and environment (20 min)
12.00 – 12.20	François Robert
	Hydrogen isotope fractionation in methane plasma
12:25 – 13:45	Lunch
13:45 – 14:05	Oral session: Planetary sciences and environment (20 min)
	Pierre Cartigny
	In the search for MIF-S in the Earth's Mantle and a new view of the Earth's deep
	S-cycle
14:05 – 14:25	Oral session: Planetary sciences and environment (20 min)
	Ilann Bourgeois
	Export of atmospheric NO ₃ in streams along an elevation gradient in the
14:25 – 14:45	French Alps Oral session: Planetary sciences and environment (20 min)
14.25 - 14.45	Sebastian Danielache
	UV photo-dissociation induced sulfur isotopic effects; theoretical and
	experimental advances
14:45 – 15:15	Oral session: Biogeosciences (30 min)
	Alexis Gilbert, Chair and keynote tutorial Speaker
	Stable isotopes in biogeoscicences
15:15 – 15:45	Coffee break
15:45 – 16:05	Oral session: Biogeosciences (20 min)
	Lena Rohe
	Perspectives to differentiate between microbial denitrifiers using isotopic
16:05 16:05	Signatures of N ₂ O produced Oral sassian: Biognassianess (20 min)
16:05 – 16:25	Oral session: Biogeosciences (20 min)
	Mayuko Nakagawa Quantification of microbial activities in microbial mats from metagenomic and
	isotopic analyses: a case study of Nakabusa hot spring, Japan
16:25 – 16:45	Oral session: Biogeosciences (20 min)
	Amzad H. Laskar
	Effect of photosynthesis and respiration on clumped isotopes in atmospheric
	CO ₂
16:45 – 17:05	Oral session: Biogeosciences (20 min)
	Patrick Höhener
	Modeling the reactive transport of isotopes and isotopomers in groundwater
17:05 17:20	contaminated by organic pollutants Closing remarks
17:05 – 17:30	Glosing remarks

Friday, 7 October 2016 09:00 – 16:30	INTRA workshop IV at CEISAM laboratory, Faculty of Sciences, Nantes (Position-specific Isotope Analysis)
	Consult the web-site for more details